Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, ανήκει στο Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1937 ως μια από τις πρώτες έδρες της τότε Γεωπονοδασολογικής Σχολής και θεσμοθετήθηκε το 1981 (ΦΕΚ 86/6-4-1981). Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο Αγρόκτημα Πανεπιστημίου (στροφή Θέρμης, περιοχή αεροδρομίου).
Διαθέτει κτίριο 584,4 μ2 το οποίο ολοκληρώθηκε το 2005, με διαμορφωμένους χώρους για έρευνα, εκπαίδευση, γραφεία και αποθήκευση. Έχει ξεχωριστή αίθουσα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αίθουσα διδασκαλίας με βιβλιοθήκη και ξεχωριστό κτίριο-αποθήκη 120 μ2 για τις διάφορες μελισσοκομικές εργασίες. Για την εξυπηρέτηση των ερευνητικών και εκπαιδευτικών του στόχων δημιουργήθηκαν τα παρακάτω έξι διακριτά τμήματα.
α) Ποιοτικού Ελέγχου των Προϊόντων Μέλισσας
β) Μοριακών Αναλύσεων
γ) Μικροσκοπίας και Μελισσοπαλυνολογίας
δ) Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας
ε) Βιολογίας και Παθολογίας Μέλισσας
στ) Μικροβιολογίας Προϊόντων Κυψέλης
Το κάθε τμήμα είναι εξοπλισμένο με τα απαραίτητα όργανα προηγμένης τεχνολογίας τα οποία αγοράστηκαν πρωτίστως από το προσωπικό του Εργαστηρίου μέσα από προγράμματα παροχής υπηρεσιών και ερευνητικά προγράμματα. Το τμήμα Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας διαθέτει μεγάλο αριθμό μελισσιών και έχει ιδιαίτερους χώρους για τη βασιλοτροφία, την τεχνική σπερματέγχυση, την εξαγωγή μελιού και την προετοιμασία των μελισσοτροφών.
Το Εργαστήριο παρέχει 5 προπτυχιακά μαθήματα (Μελισσοκομία, Επικονίαση Καλλιεργούμενων Φυτών, Σηροτροφία, Παθολογία της Μέλισσας, Εφαρμοσμένη Μελισσοκομία και 4 μεταπτυχιακά μαθήματα (Γενετική Βελτίωση της Μέλισσας, Τεχνολογία Προϊόντων Μελισσιού, Βιολογική Μελισσοκομία και Οικολογία Επικονίασης).
Το προσωπικό του Εργαστηρίου συμμετέχει στο σύνολο των δραστηριοτήτων του κλάδου και έχει ουσιαστικό ρόλο σε επιστημονικές συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων, εκδόσεις συγγραμμάτων και συμμετοχή σε ομάδες εργασίας εθνικές και διεθνείς.
Η ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου αφορά την ταυτότητα του ελληνικού μελιού, τη βοτανική και γεωγραφική του προέλευση, τον ποιοτικό έλεγχο και τη βιολογική δράση των προϊόντων μέλισσας, τα υπολείμματα χημικών φαρμάκων στο μέλι, τους εχθρούς και ασθένειες των μελισσών, τη διαφοροποίηση των ελληνικών φυλών μελισσών, τη φυσιολογία και συμπεριφορά της μέλισσας, τα μελισσοκομικά φυτά, την επικονίαση και τη βιολογική παραγωγή προϊόντων της μέλισσας, τη συλλογή και χημική σύνθεση του δηλητηρίου της μέλισσας.
Η οργάνωση και λειτουργία του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας στηρίζεται σε πολιτική ποιότητας την οποία ακολουθεί σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005, με το οποίο το Εργαστήριο είναι διαπιστευμένο από το 2010 (αριθ. πιστοποιητικού 668-2α).