Ασθένειες | Βαρρόα | Βασιλοτροφία |
Βιολογική Μελισσοκομία | Διάφορα | Εχθροί |
Νομοθεσία | Προϊόντα κυψέλης | Χειρισμοί |
Χλωρίδα |
Η εντατική τροφοδοσία με σιρόπι ζάχαρης (για ένα τετράμηνο περίπου) προκαλεί ασθένειες ή άλλα προβλήματα στο μελίσσι; Ρωτάω γιατί θέλω να χρησιμοποιήσω την μέθοδο Νικολαΐδη και Μπαμπίλη σε συνδυασμό, που προϋποθέτει τακτική τροφοδοσία με σιρόπι ζάχαρης και θα συνεχίσω το πρόγραμμα ακόμα δύο μήνες για αύξηση του ζωικού κεφαλαίου. Δε σκοπεύω να τρυγήσω αλλά φοβάμαι μήπως η πολλή ζάχαρη προκαλέσει ασθένειες ή άλλη παρενέργεια στην υγεία του σμήνους. Γεώργιος Κουτσάκης
Εντατική τροφοδοσία με σιρόπι ζάχαρης για τέσσερις μήνες είναι ασύμφορη και ανεφάρμοστη στην πράξη. Οι μέλισσες διαφέρουν από όλα τα άλλα ζώα γιατί συλλέγουν από μόνες τους τη τροφή τους απευθείας από τη φύση, μια πλήρης τροφή για τις ανάγκες τους. Ο μελισσοκόμος θα συμπληρώσει τις τροφές τους εάν για κάποιο λόγο οι μέλισσες δεν καταφέρουν να συλλέξουν τη ποσότητα που χρειάζονται.
Η χρήση της ζάχαρης ως τροφή της μέλισσας για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχει ενοχοποιηθεί ότι προκαλεί προβλήματα στην υγεία των μελισσών τουλάχιστον με άμεσο αντίκτυπο. Δεν παύει όμως να είναι κάτι ξένο και μία βιομηχανικά επεξεργασμένη τροφή που απέχει πολύ από αυτό που γνωρίζουν οι μέλισσες να συλλέγουν από τα άνθη. Την έντονη διαφορά μπορεί να την διαπιστώσει κανείς με τη μεταφορά των μελισσιών σε μία καλή ανθοφορία, όπου το αποτέλεσμα δε μπορεί να συγκριθεί με κανενός είδους τροφοδοσία. Μια άλλη μακροπρόθεσμη επίδραση που αναφέρεται με την τροφοδοσία της ζάχαρης είναι για το ξεχειμώνιασμα, οπότε το μελίσσι χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες αποθηκευμένης τροφής στις κηρήθρες για να επιβιώσει. Εάν για παράδειγμα απαιτούνται 20 κιλά αποθηκευμένο μέλι για το ξεχειμώνιασμα, θα χρειαστούν περισσότερα από 25 κιλά αποθηκευμένο σιρόπι. Και σε αυτήν τη περίπτωση τα μελίσσια βγαίνουν από το χειμώνα περισσότερο αδύνατα και με μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω πάστα από βιολογικές σταφίδες για τροφοδοσία το χειμώνα ή αργά το φθινόπωρο και με ποιό τρόπο. Έχω την ιδέα να τις μαλακώσω σε νερό και μετά να τις βάλω στο μπλέντερ. Νίκος Ροδιτάκης
Η χρήση τέτοιων υλικών και με οποιονδήποτε τρόπο επεξεργασμένων, είναι πιθανό να προκαλέσουν στις μέλισσες δυσεντερίες και διαρροϊκά φαινόμενα. Η παραγωγή δεξτρινών σε μεγάλη συγκέντρωση, μπορεί να προκαλέσει τοξικώσεις. Επίσης η παρουσία περίσσειας νερού είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα και γι΄ αυτό είναι απαγορευτική μία τέτοια σκέψη, ιδιαίτερα το φθινόπωρο ή το χειμώνα όπως αναφέρετε. Αποφύγετε γενικά πειραματισμούς που μπορούν να επηρεάσουν τη μεταβολική ισορροπία του οργανισμού των μελισσών. Προτιμείστε το μέλι σε ανάμιξη με άχνη ζάχαρη ή ένα απλό ζυμάρι εμπορίου χωρίς επιπλέον συστατικά και ιμβερτοποιημένα ζάχαρα.
Έχω πολύ καιρό που θέλω να σας αναφέρω μερικές σκέψεις όσον αφορά την τροφοδοσία. Κάθε φορά που διαβάζω για την ελληνική μελισσοκομία σε βιβλία, βίντεο κλπ. ακούω πάντα για τροφοδοσία ή διεγερτική τροφοδοσία. Έχω την εντύπωση πως η μελισσοκομία στηρίζεται στη ζάχαρη. Για την καταπολέμηση της Νοσεμίασης 4 λίτρα σιρόπι με θυμόλη την άνοιξη και άλλα τόσα το φθινόπωρο, σύνολο 8 λίτρα. Μετά κάνετε διεγερτική τροφοδοσία για «τεχνητή» ανάπτυξη του γόνου, και πάλι μερικά λίτρα. Αν δεν κάνω λάθος, διαβάζοντας πολλά μελισσοκομικά blogs, βλέπω στα μελίσσια σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα σακούλες με βανίλια. Για χτίσιμο των κηρηθρών και πάλι τροφοδοσία. Δηλαδή τροφοδοσία, τροφοδοσία, και ακόμη τροφοδοσία. Σε τέτοιες συνθήκες και έχοντας στο νου μας πως τρυγούν οι Έλληνες μελισσοκόμοι και τα πλαίσια του εμβρυοθάλαμου, πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχει ζάχαρη στο μέλι έστω και ελάχιστα; Στην Ελλάδα αφαιρoύνται σχεδόν όλα τα πλαίσια με μέλι για να σφίξει η μελισσόσφαιρα για το ξεχειμώνιασμα, και αυτό μου φαίνεται καλός ως χειρισμός, ωστόσο πρέπει να ταΐζονται όλο το χειμώνα τα μελίσσια με βανίλια για να μη πεθάνουν από τη πείνα. Κάτι άλλο που με προβληματίζει, αφού το μελίσσι αναπτύσσεται με τεχνητά μέσα και είναι παρά πολύ μεγάλο σε σχέση με την εποχή και τις ανθοφορίες της, εάν στη διάρκεια της στοχευμένης ανθοφορίας βρέχει συνέχεια τι θα γίνει; Και πάλι τροφοδοσία; Θα ήθελα να προσθέσω πως η ελληνική χλωρίδα μου φαίνεται πάρα πολύ πλούσια σε σύγκριση με τη δική μας στην Γαλλία και επίσης πρωιμότερη. Με τέτοιες συνθήκες που μου φαίνονται αρκετά ευνοϊκές για τη μελισσοκομία, παραξενεύομαι που το τάισμα είναι τόσο σημαντικό. Όσο αφορά εμένα νομίζω πως τα μελίσσια έχουνε μία 6η αίσθηση και αναπτύσσονται όταν φτάσει η κατάλληλη στιγμή, οπότε προσπαθώ να μην ταΐζω την άνοιξη εκτός εάν προκύψει ανάγκη. Διεγερτική τροφοδοσία δεν έκανα ποτέ ούτε καν στις παραφυάδες των 5 πλαισίων που φτιάχνω το καλοκαίρι (που τροφοδοτούνται, συχνά αναγκαστικά, το φθινόπωρο για να περάσουν το χειμώνα) για να γίνουν παραγωγικές την επόμενη άνοιξη. Οι αποδόσεις μας είναι κατά μέσο όρο 30 κιλά ανά κυψέλη. Δεν είναι και πάρα πολύ μεγάλη παραγωγή, το ομολογώ, όμως δεν είναι και τόσο μικρή, γνωρίζοντας πως εκμεταλλεύομαι μόνο την άγρια βλάστηση της περιοχής μας (70 χιλιόμετρα από τη εκμετάλλευσή μου). Ερικ Λαβισόν, επαγγελματίας. Γάλλος μελισσοκόμος
Ευχαριστούμε για τις σκέψεις σας και τη διάθεση να τις μοιραστείτε μαζί μας. Σε όλα αυτά που γράφετε θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι αναφορές σε διάφορους τρόπους τροφοδοσίας (διεγερτική, για ξεχειμώνιασμα, για περιορισμό της Νοσεμίασης), δε σημαίνουν κατ’ ανάγκη ότι γίνονται όλες και από όλους. Στα ελληνικά site πράγματι υπάρχει υπερβολική αναφορά στις τροφοδοσίες και στις τροφές εμπορίου αλλά αυτό οφείλεται στην προσπάθεια των διαφόρων εμπόρων να «πλασάρουν» στην αγορά τις μελισσοτροφές που διαθέτουν. Αντίθετα, μέσα από τα βιβλία και τις ανακοινώσεις σε ημερίδες και έντυπα δίνονται οδηγίες που στόχο έχουν να βοηθήσουν τον κάθε μελισσοκόμο να βρει τους τρόπους εκείνους ώστε να ασκεί σωστά τη μελισσοκομία βασιζόμενα πάντα στις δικές του δυνατότητες, απαιτήσεις και τα μέσα που διαθέτει. Ο κίνδυνος που ενέχει στην ποιότητα του μελιού και στην καλή υγεία των μελισσών η υπερβολική τροφοδότηση είναι βασική γνώση που διδάσκεται πρωτίστως στις εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων.
Για την αντιμετώπιση της Νοσεμίασης χρησιμοποιείται η θυμόλη στο σιρόπι ως προληπτικό και θεραπευτικό μέσο. Σαφώς η επέμβαση αυτή είναι προτιμότερη και δημιουργεί λιγότερα προβλήματα στην ποιότητα του μελιού από τη χορηγία αντιβιοτικών όπως είναι το Φουμιντίλ που δίνεται σ’ άλλες χώρες ακόμα και ευρωπαϊκές.
Τέλος, όσον αφορά την αφαίρεση όλου του μελιού και το ξεχειμώνιασμα με τροφοδοτημένο σιρόπι ή ζαχαροζύμαρο, ένας τέτοιος χειρισμός δεν προτείνεται και δεν εφαρμόζεται τουλάχιστο στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι το μέλι είναι η καλύτερη τροφή για τις μέλισσες και θα τους επιτρέψει να βγάλουν καλύτερα το χειμώνα σε σχέση με τη ζάχαρη, ώστε να μπορεί ο μελισσοκόμος να έχει παραγωγικά μελίσσια και την επόμενη χρονιά. Άλλωστε οι φθινοπωρινές μελιτοεκκρίσεις και ανθοφορίες της Ελλάδας, παράλληλα με τις ήπιες θερμοκρασίες του φθινοπώρου, βοηθούν τα μελίσσια να δημιουργήσουν τα αποθέματά τους για το χειμώνα. Το ζαχαροζύμαρο όταν χρησιμοποιείται το χειμώνα είναι επιπρόσθετα με τα μέλια που έχουν μείνει από το φθινόπωρο και η λειτουργία του είναι να εξασφαλίσει τροφή κοντά στη μελισσόσφαιρα.
Θεωρούμε πως η τροφοδοσία είναι βασικός μελισσοκομικός χειρισμός που θα πρέπει να γίνεται σωστά, με τις σωστές ποσότητες, στον κατάλληλο χρόνο. Βεβαίως έχουν υπάρξει υπερβολές και ταΐσματα μέσα στην ανθοφορία, όπως άλλωστε και σε όλες τις χώρες που ασκείται μελισσοκομία με αποτέλεσμα να προκύπτουν νοθευμένα μέλια, τα οποία όμως εύκολα εντοπίζονται με τις φυσικοχημικές αναλύσεις. Οι περιπτώσεις αυτές είναι ήδη γνωστές και γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν.
Διαφωτίστε με παρακαλώ για τα υποκατάστατα γύρης και την αξία τους. Έχω ακούσει για το χαρουπάλευρο ότι είναι καλύτερο από την σόγια, ισχύει; Γεώργιος Κουτσάκης
Κανένα από τα άλευρα που χρησιμοποιούνται ως παροχή πρωτεΐνης, δε μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική τροφή της μέλισσας που είναι η γύρη. Αποτελούν μόνο μία λύση ανάγκης για τους μελισσοκόμους εκείνους που δεν κατάφεραν να μαζέψουν γύρη την άνοιξη, τότε που η φύση την παρέχει σε αφθονία.
Ιδιαίτερα όμως για το σογιάλευρο, καλό θα είναι να αποφεύγεται καθώς το φυτό της σόγιας είναι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις γενετικά τροποποιημένο ή όπως λανθασμένα αναφέρεται μεταλλαγμένο. Η διαφορά μεταξύ των δύο εννοιών είναι τεράστια. Η μετάλλαξη δεν είναι κάτι ξένο ως προς τις φυσικές διαδικασίες καθώς συμβαίνει σε όλους τους οργανισμούς και αποτελεί μηχανισμό εξέλιξης των ειδών. Μετάλλαξη για παράδειγμα, μπορεί να είναι τα γαλάζια μάτια στον άνθρωπο που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις, να επικρατήσει ως χαρακτηριστικό σε έναν πληθυσμό. Αυτό που δε συμβαίνει στη φύση όμως ποτέ είναι η γενετική τροποποίηση η οποία αποτελεί αποκλειστικά έργο – επέμβαση του ανθρώπου στους άλλους οργανισμούς. Σε αυτήν την περίπτωση, με βιοτεχνολογικές μεθόδους, ο ερευνητής προκειμένου να «βελτιώσει» ένα είδος, εισαγάγει σε αυτό, τμήματα από γενετικό υλικό άλλου οργανισμού, που πολλές φορές δεν προέρχεται ούτε καν από το ίδιο είδος. Εισαγάγει δηλαδή για παράδειγμα, γενετικό υλικό ενός ζώου, σε ένα φυτό προκειμένου το τελευταίο να είναι πιο ανθεκτικό στο κρύο. Μία τέτοια διασταύρωση, δε θα συνέβαινε ποτέ στη φύση και έτσι το αποτέλεσμα αποτελεί έναν άγνωστο στην ουσία οργανισμό. Μπορεί να επιτυγχάνεται να αντέχει στο κρύο, δε γνωρίζουμε όμως σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο μπορεί να έχει επηρεάσει και άλλα χαρακτηριστικά. Η εισαγωγή τέτοιων «εργαστηριακών» οργανισμών στη διατροφή μας, δε μπορούμε – κανένας δε μπορεί, να γνωρίζει, τι επιπτώσεις θα έχει. Γι΄ αυτό το λόγο είναι πολλοί αυτοί που αντιστέκονται και θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνουν τέτοιου είδους τροφές. Με το ίδιο σκεπτικό και με αντίστοιχη ανησυχία για την υγιεινή κατάσταση των μελισσών μας, ίσως θα πρέπει να αποφεύγεται το σογιάλευρο ως τροφή καθώς προέρχεται από το φυτό σόγια που αποτελεί το κατά κόρον γενετικά τροποποιημένο φυτό, εδώ και δεκαετίες.
Επιλέξτε, πιο «αθώα» φυτά, όπως ρεβίθι, κουκί, σουσάμι, χαρούπι στα οποία το ποσοστό πρωτεΐνης είναι όπως και στη σόγια 45-50%.
Θα ήθελα να ας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν ταΐσουμε ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο στα μελίσσια μας. Υπάρχει διαφορά με τη ζάχαρη από ζαχαρότευτλα; Στη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο μπορούμε να κάνουμε ανάλυση σε χημείο πριν την ταΐσουμε για να είμαστε σίγουροι; Εάν ναι ποια είναι τα αποδεκτά ευρήματα; Ν. Κοντογιαννης
Για την επίδραση στις μέλισσες δεν υπάρχει καμιά διαφορά. Επειδή όμως η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ανιχνεύεται και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις ως νοθεία του μελιού (προσθήκη ισογλυκόζης) είναι καλύτερα να αποφεύγεται. Όταν αγοράζετε ζάχαρη φροντίστε να παίρνετε πιστοποίηση για το είδος της ζάχαρης που χρησιμοποιείτε. Ανάλυση μπορείτε να κάνετε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, πιθανόν όμως το κόστος ανάλυσης να είναι απαγορευτικό.
Γιατί το Εργαστήριο Μελισσοκομίας Α.Π.Θ. από την έρευνα που έκανε για τις τροφές, δεν ανακοίνωσε ποτέ επίσημα τα αποτελέσματα ονομαστικά, ώστε να γνωρίζουμε κι εμείς ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε; Μ.Κ.
Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ήταν το πρώτο που ασχολήθηκε με τις τροφές και την περιεκτικότητά τους σε HMF, σε μία εποχή που κανείς δεν τη γνώριζε και φυσικά δεν την υπολόγιζε. Η έρευνα έγινε με ιδίους πόρους όχι απλά για ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, αλλά γιατί υπήρχαν συζητήσεις και αναρτήσεις για διαφόρων ειδών τροφές και τρόπους παρασκευής τους, μεταξύ των μελισσοκόμων. Το Πανεπιστήμιο δεν αποτελεί ελεγκτικό όργανο αλλά ερευνητικό και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας θεωρεί ότι είναι ανάγκη και υποχρέωσή του να βρίσκεται δίπλα στο μελισσοκόμο χωρίς αυτό να είναι αυτονόητο. Στα πλαίσια αυτά, τα αποτελέσματα των αναλύσεων ανακοινώθηκαν πρώτα στους παρασκευαστές των τροφών προκειμένου να ενημερωθούν αυτοί για τις τροφές που διαθέτουν στην αγορά και να εντοπιστούν πιθανά σφάλματα από μεριάς τους ή να συνεχίσουν την ορθή διαδικασία παραγωγής. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε από μεριάς των παρασκευαστών, έκπληξη για το αποτέλεσμα καθώς δεν γνώριζαν εάν και τι θα έπρεπε να ελέγξουν στο τελικό αποτέλεσμα.
Οι παρτίδες που ελέγχθηκαν τότε έχουν καταναλωθεί, τα δεδομένα ισχύουν μόνο για εκείνες τις μετρήσεις και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε για να διαφημίσουν, ούτε για να κατηγορήσουν ένα προϊόν.
Από τότε έχουν περάσει 6 χρόνια (τα πρώτα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το 2011) και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μαζί με τις τροφές αναφέρεται η συγκέντρωση της HMF, οι παρασκευαστές φροντίζουν για την ποιότητα των τροφών που παράγουν και οι μελισσοκόμοι είναι περισσότερο ενημερωμένοι από ποτέ, ακόμα και σε επίπεδο χημικών αντιδράσεων. Θεωρούμε ότι η πίεση της ίδιας της αγοράς, θα ωθήσει στην παραγωγή καλύτερων προϊόντων. Μπορεί ο βασικός στόχος της εμπορίας να είναι το κέρδος αλλά παράλληλα είναι και οι ευχαριστημένοι πελάτες. Σε αυτή τη βάση, οι παρασκευαστές τροφών έχουν κάθε λόγο να φροντίσουν για την παραγωγή τροφών που θα φέρουν καλά αποτελέσματα στα μελίσσια. Διατροφή χωρίς κίνδυνο τοξικότητας δηλαδή. Θαύματα δεν μπορούν να κάνουν.
Βέβαια υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να είναι τα πράγματα περισσότερο επωφελή για το μελισσοκόμο. Αυτό που απουσιάζει κατά κύριο λόγο είναι η εφαρμογή του Κανονισμού 767/2009 που αφορά όλες τις ζωοτροφές (άρα και μελισσοτροφές). Σύμφωνα λοιπόν με τον κανονισμό είναι υποχρεωτική, πέρα από τα στοιχεία του παρασκευαστή, η αναγραφή στη συσκευασία των συστατικών, του αριθμού παρτίδας, της ημερομηνίας λήξης και άλλων πληροφοριών που θα κάνει ευκολότερο τον έλεγχο και την ασφάλεια του προϊόντος. Οι παρασκευαστές τροφών που θα το αντιληφθούν έγκαιρα – και εφόσον είναι σίγουροι για το προϊόν τους – δημιουργήσουν τέτοιες ετικέτες, θα διακριθούν προσφέροντας στο προϊόν τους μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά ανεξάρτητα από την ανάγκη ελέγχου από την Πολιτεία. Σχετικά επιστολή και προτάσεις ελέγχου των μελισσοτροφών σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε στείλει στο Υπουργείο στις 08-03-2013, χωρίς να λάβουμε καμία απάντηση από τότε.
Υπάρχει ζάχαρη από γενετικά τροποποιημένα φυτά; Εάν ναι, πως την αναγνωρίζουμε; Αν ταΐσουμε τα μελίσσια μας τέτοια ζάχαρη τί θα συμβεί; Ελένη Σίρπου
Υπάρχει ζάχαρη από γενετικά τροποποιημένα ζαχαρότευτλα, και γίνονται έρευνες να παραχθεί και από κυανοβακτήρια. Υπάρχει όμως και ιμβερτοποιημένο αμυλοσιρόπιο από γενετικά τροποποιημένα φυτά (ΓΤΦ) το οποίο διατίθεται για την παρασκευή μελισσοτροφών εμπορίου ή διατίθεται αμιγώς για τις μέλισσες. Δεν γνωρίζουμε εάν στη χώρα μας κυκλοφορεί ζάχαρη ή ιμβερτοποιημένο σιρόπι από ΓΤΦ, θα πρέπει όμως άμεσα να αναλυθούν και όσα είναι τέτοια να επισημανθούν ώστε οι μελισσοκόμοι να αποφεύγουν να τα χρησιμοποιήσουν για τα μελίσσια τους. Εάν μελίσσια τροφοδοτηθούν με ζάχαρη ή αμυλοσιρόπιο από ΓΤΦ και εμφανιστούν υπολείμματα τροφών στην ανάλυση σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 0,9% τότε θα πρέπει να αναγραφεί στην ετικέτα του μελιού ότι περιέχει ΓΤΦ ή το πιο πιθανόν το μέλι αυτό να μην πρέπει να διατεθεί. Τρόφιμα ή συστατικά τα οποία παράγονται εξ ολόκληρου η εν μέρει από ΓΤΦ πρέπει να φέρουν σαφή σήμανση, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Έλεγχος γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, γίνεται στο Ινστιτούτο Αγροτοβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας. Ο ΕΦΕΤ είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη του έλεγχου των τυποποιημένων προϊόντων, αλλά οι έλεγχοι που ασκεί είναι λιγοστοί.
Σήμερα, το 32% της συνολικής παραγωγής καλαμποκιού είναι γενετικά τροποποιημένο, όπως και το 52% της συνολικής παραγωγής σόγιας.
Επειδή πολλές φορές λόγω έλλειψης εγχώριας ζάχαρης, πωλείται μόνο εισαγωγής, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κάποιο πρόβλημα στα μελίσσια που θα τα ταΐσουμε με ζάχαρη εισαγωγής; Υπάρχει περίπτωση μετά από έλεγχο, να βρεθεί ότι το μέλι δεν είναι ελληνικό λόγω της ζάχαρης;
Εάν η τροφοδότηση γίνει κοντά στην ανθοφορία ώστε να επηρεάσει τα χαρακτηριστικά του μελιού, αυτό που θα πρέπει να σας απασχολεί δεν είναι η προέλευση της ζάχαρης, αλλά η ένδειξη της νοθείας που θα δώσει η άκαιρη τροφοδοσία και στις δύο περιπτώσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, τόσο η ελληνική όσο και η εισαγόμενη θα δώσουν ένδειξη νοθείας του μελιού. Εάν χρησιμοποιηθεί η ζάχαρη σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής μελισσοκομικής πρακτικής δεν επηρεάζει το μέλι είτε πρόκειται για ελληνική είτε για εισαγόμενη. Καμιά άλλη διαφορά δεν εντοπίζεται με την εξαίρεση πάντα ότι δεν πρόκειται για ζάχαρη που προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα φυτά ή από ζαχαροκάλαμο.
Είμαστε νέοι μελισσοκόμοι στην Κρήτη. Τροφοδοτούμε τα μελίσσια με σιρόπι 1,5 λίτρο/κυψέλη 1 προς 1 δις εβδομαδιαίως. Βάλαμε ζαχαροζύμαρο αρχικά για τη Νοζεμίαση για 15 ημέρες και μετά απλό ζαχαροζύμαρο ενώ προσθέσαμε νέες κηρήθρες. Τελευταία βάλαμε ζαχαροζύμαρο με βιταμίνες. Σε μια εβδομάδα από τότε που βάλαμε τα πλαίσια χτίστηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό. Την επόμενη εβδομάδα το κτίσιμο ήταν λίγο παραπάνω αλλά μέσα είχαν τώρα και μέλι. Σημειώνω ότι τα μελίσσια είναι πολύ δυνατά και ζωηρά. Προχθές ήταν και επιθετικότερα. Προβληματίζομαι για τους επόμενους χειρισμούς. 1. Να συνεχίσω να βάζω ζαχαροζύμαρο η γυρεόπιτα λόγω της φτωχής ανθοφορίας; 2. Να βάζω θυμόλη στο σιρόπι πότε και πόσο συχνά; 3. Τι μπορώ να περιμένω σε μια τέτοια κατάσταση; Θα συνεχίσουν να κτίζουν η θα σταματήσουν; Θα πρέπει εγώ να τις βοηθήσω και πώς; Νίκος Ροδιτάκης Ηράκλειο Κρήτης
Εάν τα μελίσσια είναι μικρά και ο στόχος σας είναι να τα αναπτύξετε μπορείτε να τα τροφοδοτείται εφόσον δεν υπάρχει επαρκής ανθοφορία με παροχή νέκταρος και γύρης από έξω. Προτιμήστε απλό ζαχαρόνερο χωρίς άλλα πρόσθετα ή απλό ζαχαροζύμαρο χωρίς ιμβερτοποιημένα σάκχαρα. Το καλύτερο είναι φυσικά να εντοπίσετε και να μεταφέρετε τα μελίσσια σας σε ανθοφορίες που προσφέρουν στα μελίσσια σας αυτό που χρειάζονται. Σε τέτοιες συνθήκες και εφόσον διατηρείτε τα μελίσσια σφιχτά, θα χτίσουν σταδιακά χωρίς όμως έντονους ρυθμούς. Την ερχόμενη άνοιξη δώστε μεγαλύτερη έμφαση στο χτίσιμο που θα είναι πιο εύκολο και αποδοτικό.
Εάν τα μελίσσια είναι μεγάλα και σκοπεύετε να τρυγήσετε φέτος, σταματήστε την οποιαδήποτε τροφοδοσία για να μην προκαλέσετε νοθεία του προϊόντος.
Η θυμόλη στο σιρόπι θα πρέπει να μπει τουλάχιστον στην φθινοπωρινή τροφοδοσία πριν το ξεχειμώνιασμα και να επαναλάβετε τη διαδικασία την άνοιξη.
Γενικότερα έχω μπερδευτεί λίγο με τη βιβλιογραφία. Κάπου γράφει ότι η βασίλισσα χρειάζεται να έχει στην κυψέλη 6 κιλά τροφή για να αισθάνεται ασφάλεια και να μην ελαττώσει τη γέννα, και αλλού λέει ότι 40 ημέρες πριν τον τρύγο αποφεύγουμε την τροφοδότηση. Πότε θα πρέπει να τροφοδοτώ; Λευτέρης Παπαβασιλείου
Τροφοδοτάμε στις εξής περιπτώσεις :
Όταν οι μέλισσες δεν έχουν τροφή για το χειμώνα τους και κινδυνεύουν από λιμοκτονία, συμπληρώνοντας σ’ αυτό που συνέλεξαν.
Όταν σταματήσει η νεκταροέκκριση και θέλουμε να διεγείρουμε τη γέννα της βασίλισσας. Στην περίπτωση αυτή η ποσότητα είναι μικρή (ένα ποτήρι σιρόπι) για να μην αποθηκεύεται.
Και όταν θέλουμε να αυξηθεί η επιτυχία κάποιας επέμβασης (συνένωση, εισαγωγή βασιλισσών, κτίσιμο κηρηθρών κλπ). Δεν συνιστάται η συνεχή παροχή ζαχαροζύμαρου.