Χλωρίδα

Ασθένειες Βαρρόα Βασιλοτροφία
Βιολογική Μελισσοκομία Διάφορα Εχθροί
Νομοθεσία Προϊόντα κυψέλης Τροφοδοσίες
Χειρισμοί    

 

Αυτήν την περίοδο έχω τα μελίσσια μου στην ρίγανη σε χωράφι 20 στρεμμάτων. Τα μελίσσια είναι 15αρια-20αρια και στην περιοχή δεν υπάρχουν άλλα μελίσσια. Είναι δυνατόν να πάρω κάποια αξιόλογη παραγωγή; Ο αριθμός των μελισσιών που μεταφέρθηκαν είναι 8. Μανόλης Γιώργος

Εάν ο γόνος συγκριτικά με τον πληθυσμό είναι περιορισμένος (π.χ. 6-7 πλαίσια γόνου, 15-20 πληθυσμό) ασφαλώς και θα πάρετε μέλι. Δεν θα πάρετε μέλι εάν ο γόνος είναι και στα δυο πατώματα και καλύπτει πολλά πλαίσια. Περιορίστε με βασιλικό διάφραγμα τη βασίλισσα στο κάτω όροφο με 6 πλαίσια γόνο και όλα τα άλλα στο μελιτοθάλαμο στον οποίο θα πρέπει υπάρχει δεύτερη είσοδος.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη μεταφορά τα των μελισσιών το καλοκαίρι σε εκτάσεις με λεβάντα; Μπορώ να πάω και τις παραφυάδες σε αυτή την ανθοφορία ώστε να δυναμώσουν; Η λεβάντα δίνει και γύρη ή μόνο νέκταρ; Τάνια Μ.

Είναι ιδιαίτερα καλό φυτό δίνει νέκταρ και γύρη και η ανθοφορία του ξεκινά από τις αρχές Ιουλίου και φτάνει μέχρι τον Αύγουστο. Όταν προορίζεται για παραγωγή αιθέριου ελαίου συγκομίζεται πάνω στην πλήρη ανθοφορία γιατί εάν καθυστερήσει μειώνεται η ποιότητα του. Το παραγόμενο μέλι είναι αρωματικό. Μπορείτε να μεταφέρετε και τις παραφυάδες σας εφόσον η λεβάντα δίνει και γύρη. Η παρακάτω φωτογραφία (εικόνα 2) είναι από την περιοχή Μεσημερίου Θεσσαλονίκης όπου η καλλιέργεια της λεβάντας εξαπλώνεται χρόνο με το χρόνο.

Εικόνα 2