Έχω ορφανέψει και ταΐσει γερά, 10αρι δυνατό μελίσσι και μετά από 10 μέρες ορφάνιας, το επιθεώρησα ώστε να μοιράσω τα πιο καλά βασιλικά κελιά με τα πλαίσια τους σε 2 παραφυάδες το πολύ. Παρατήρησα λοιπόν ότι μετά από 10 μέρες ορφάνιας, το μελίσσι έκτιζε ένα ακόμα βασιλικό κελί στο κέντρο του πλαισίου, με το σκουλήκι του μέσα κανονικά να τρέφεται με πολτό. Γιατί αυτό το κελί καθυστέρησε τόσο και γιατί το μελίσσι το έπιασε τώρα; Παρεμπιπτόντως, επειδή έγινε κάποιο ατύχημα με τα ήδη κτισμένα κελιά, το άφησα να συνεχίζει να κτίζεται το συγκεκριμένο “αργοπορημένο” κελί, να δω μήπως φτιάξουν κάτι αξιόλογο. Aαρών Γιάννης

Τα βασιλικά κελιά παραμένουν ανοιχτά με αυγό και στη συνέχεια προνύμφη για περίπου 8-9 μέρες. Τρεις ημέρες ως αυγό και 5-6 ως προνύμφη. Εάν επισκεφτήκατε το μελίσσι οριακά μεταξύ ένατης και δέκατης ημέρας, υπάρχει περίπτωση να αντικρίσατε κάτι σχετικό.

Το πιθανότερο όμως είναι να πρόκειται για ένα προβληματικό κελί το οποίο παρουσιάζει αργοπορημένη ανάπτυξη και τελικά συνήθως δεν φτάνει στην εκκόλαψη. Έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ένα μικρό ποσοστό κελιών να μην ακολουθεί το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα όπως περιγράφηκε αλλά να εμφανίζει πολύ μεγαλύτερη καθυστέρηση και ενώ τα υπόλοιπα κελιά σφραγίζουν, αυτό να παραμένει με προνύμφη εντός του. Συνήθως αυτό το κελί απορρίπτεται από τον βασιλοτρόφο ή από το μελίσσι στην πορεία της εξέλιξής του.