Ευχαριστούμε για τις σκέψεις σας και τη διάθεση να τις μοιραστείτε μαζί μας. Σε όλα αυτά που γράφετε θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι αναφορές σε διάφορους τρόπους τροφοδοσίας (διεγερτική, για ξεχειμώνιασμα, για περιορισμό της Νοσεμίασης), δε σημαίνουν κατ’ ανάγκη ότι γίνονται όλες και από όλους. Στα ελληνικά site πράγματι υπάρχει υπερβολική αναφορά στις τροφοδοσίες και στις τροφές εμπορίου αλλά αυτό οφείλεται στην προσπάθεια των διαφόρων εμπόρων να «πλασάρουν» στην αγορά τις μελισσοτροφές που διαθέτουν. Αντίθετα, μέσα από τα βιβλία και τις ανακοινώσεις σε ημερίδες και έντυπα δίνονται οδηγίες που στόχο έχουν να βοηθήσουν τον κάθε μελισσοκόμο να βρει τους τρόπους εκείνους ώστε να ασκεί σωστά τη μελισσοκομία βασιζόμενα πάντα στις δικές του δυνατότητες, απαιτήσεις και τα μέσα που διαθέτει. Ο κίνδυνος που ενέχει στην ποιότητα του μελιού και στην καλή υγεία των μελισσών η υπερβολική τροφοδότηση είναι βασική γνώση που διδάσκεται πρωτίστως στις εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων.
Για την αντιμετώπιση της Νοσεμίασης χρησιμοποιείται η θυμόλη στο σιρόπι ως προληπτικό και θεραπευτικό μέσο. Σαφώς η επέμβαση αυτή είναι προτιμότερη και δημιουργεί λιγότερα προβλήματα στην ποιότητα του μελιού από τη χορηγία αντιβιοτικών όπως είναι το Φουμιντίλ που δίνεται σ’ άλλες χώρες ακόμα και ευρωπαϊκές.
Τέλος, όσον αφορά την αφαίρεση όλου του μελιού και το ξεχειμώνιασμα με τροφοδοτημένο σιρόπι ή ζαχαροζύμαρο, ένας τέτοιος χειρισμός δεν προτείνεται και δεν εφαρμόζεται τουλάχιστο στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι το μέλι είναι η καλύτερη τροφή για τις μέλισσες και θα τους επιτρέψει να βγάλουν καλύτερα το χειμώνα σε σχέση με τη ζάχαρη, ώστε να μπορεί ο μελισσοκόμος να έχει παραγωγικά μελίσσια και την επόμενη χρονιά. Άλλωστε οι φθινοπωρινές μελιτοεκκρίσεις και ανθοφορίες της Ελλάδας, παράλληλα με τις ήπιες θερμοκρασίες του φθινοπώρου, βοηθούν τα μελίσσια να δημιουργήσουν τα αποθέματά τους για το χειμώνα. Το ζαχαροζύμαρο όταν χρησιμοποιείται το χειμώνα είναι επιπρόσθετα με τα μέλια που έχουν μείνει από το φθινόπωρο και η λειτουργία του είναι να εξασφαλίσει τροφή κοντά στη μελισσόσφαιρα.
Θεωρούμε πως η τροφοδοσία είναι βασικός μελισσοκομικός χειρισμός που θα πρέπει να γίνεται σωστά, με τις σωστές ποσότητες, στον κατάλληλο χρόνο. Βεβαίως έχουν υπάρξει υπερβολές και ταΐσματα μέσα στην ανθοφορία, όπως άλλωστε και σε όλες τις χώρες που ασκείται μελισσοκομία με αποτέλεσμα να προκύπτουν νοθευμένα μέλια, τα οποία όμως εύκολα εντοπίζονται με τις φυσικοχημικές αναλύσεις. Οι περιπτώσεις αυτές είναι ήδη γνωστές και γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν.