Διαφωτίστε με παρακαλώ για τα υποκατάστατα γύρης και την αξία τους. Έχω ακούσει για το χαρουπάλευρο ότι είναι καλύτερο από την σόγια, ισχύει; Γεώργιος Κουτσάκης

Κανένα από τα άλευρα που χρησιμοποιούνται ως παροχή πρωτεΐνης, δε μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική τροφή της μέλισσας που είναι η γύρη. Αποτελούν μόνο μία λύση ανάγκης για τους μελισσοκόμους εκείνους που δεν κατάφεραν να μαζέψουν γύρη την άνοιξη, τότε που η φύση την παρέχει σε αφθονία.

Ιδιαίτερα όμως για το σογιάλευρο, καλό θα είναι να αποφεύγεται καθώς το φυτό της σόγιας είναι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις γενετικά τροποποιημένο ή όπως λανθασμένα αναφέρεται μεταλλαγμένο. Η διαφορά μεταξύ των δύο εννοιών είναι τεράστια. Η μετάλλαξη δεν είναι κάτι ξένο ως προς τις φυσικές διαδικασίες καθώς συμβαίνει σε όλους τους οργανισμούς και αποτελεί μηχανισμό εξέλιξης των ειδών. Μετάλλαξη για παράδειγμα, μπορεί να είναι τα γαλάζια μάτια στον άνθρωπο που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις, να επικρατήσει ως χαρακτηριστικό σε έναν πληθυσμό. Αυτό που δε συμβαίνει στη φύση όμως ποτέ είναι η γενετική τροποποίηση η οποία αποτελεί αποκλειστικά έργο – επέμβαση του ανθρώπου στους άλλους οργανισμούς. Σε αυτήν την περίπτωση, με βιοτεχνολογικές μεθόδους, ο ερευνητής προκειμένου να «βελτιώσει» ένα είδος, εισαγάγει σε αυτό, τμήματα από γενετικό υλικό άλλου οργανισμού, που πολλές φορές δεν προέρχεται ούτε καν από το ίδιο είδος. Εισαγάγει δηλαδή για παράδειγμα, γενετικό υλικό ενός ζώου, σε ένα φυτό προκειμένου το τελευταίο να είναι πιο ανθεκτικό στο κρύο. Μία τέτοια διασταύρωση, δε θα συνέβαινε ποτέ στη φύση και έτσι το αποτέλεσμα αποτελεί έναν άγνωστο στην ουσία οργανισμό. Μπορεί να επιτυγχάνεται να αντέχει στο κρύο, δε γνωρίζουμε όμως σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο μπορεί να έχει επηρεάσει και άλλα χαρακτηριστικά. Η εισαγωγή τέτοιων «εργαστηριακών» οργανισμών στη διατροφή μας, δε μπορούμε – κανένας δε μπορεί, να γνωρίζει, τι επιπτώσεις θα έχει. Γι΄ αυτό το λόγο είναι πολλοί αυτοί που αντιστέκονται και θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνουν τέτοιου είδους τροφές. Με το ίδιο σκεπτικό και με αντίστοιχη ανησυχία για την υγιεινή κατάσταση των μελισσών μας, ίσως θα πρέπει να αποφεύγεται το σογιάλευρο ως τροφή καθώς προέρχεται από το φυτό σόγια που αποτελεί το κατά κόρον γενετικά τροποποιημένο φυτό, εδώ και δεκαετίες.

Επιλέξτε, πιο «αθώα» φυτά, όπως ρεβίθι, κουκί, σουσάμι, χαρούπι στα οποία το ποσοστό πρωτεΐνης είναι όπως και στη σόγια 45-50%.