Είμαστε νέοι μελισσοκόμοι στην Κρήτη. Τροφοδοτούμε τα μελίσσια με σιρόπι 1,5 λίτρο/κυψέλη 1 προς 1 δις εβδομαδιαίως. Βάλαμε ζαχαροζύμαρο αρχικά για τη Νοζεμίαση για 15 ημέρες και μετά απλό ζαχαροζύμαρο ενώ προσθέσαμε νέες κηρήθρες. Τελευταία βάλαμε ζαχαροζύμαρο με βιταμίνες. Σε μια εβδομάδα από τότε που βάλαμε τα πλαίσια χτίστηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό. Την επόμενη εβδομάδα το κτίσιμο ήταν λίγο παραπάνω αλλά μέσα είχαν τώρα και μέλι. Σημειώνω ότι τα μελίσσια είναι πολύ δυνατά και ζωηρά. Προχθές ήταν και επιθετικότερα. Προβληματίζομαι για τους επόμενους χειρισμούς. 1. Να συνεχίσω να βάζω ζαχαροζύμαρο η γυρεόπιτα λόγω της φτωχής ανθοφορίας; 2. Να βάζω θυμόλη στο σιρόπι πότε και πόσο συχνά; 3. Τι μπορώ να περιμένω σε μια τέτοια κατάσταση; Θα συνεχίσουν να κτίζουν η θα σταματήσουν; Θα πρέπει εγώ να τις βοηθήσω και πώς; Νίκος Ροδιτάκης Ηράκλειο Κρήτης

Εάν τα μελίσσια είναι μικρά και ο στόχος σας είναι να τα αναπτύξετε μπορείτε να τα τροφοδοτείται εφόσον δεν υπάρχει επαρκής ανθοφορία με παροχή νέκταρος και γύρης από έξω. Προτιμήστε απλό ζαχαρόνερο χωρίς άλλα πρόσθετα ή απλό ζαχαροζύμαρο χωρίς ιμβερτοποιημένα σάκχαρα. Το καλύτερο είναι φυσικά να εντοπίσετε και να μεταφέρετε τα μελίσσια σας σε ανθοφορίες που προσφέρουν στα μελίσσια σας αυτό που χρειάζονται. Σε τέτοιες συνθήκες και εφόσον διατηρείτε τα μελίσσια σφιχτά, θα χτίσουν σταδιακά χωρίς όμως έντονους ρυθμούς. Την ερχόμενη άνοιξη δώστε μεγαλύτερη έμφαση στο χτίσιμο που θα είναι πιο εύκολο και αποδοτικό.

Εάν τα μελίσσια είναι μεγάλα και σκοπεύετε να τρυγήσετε φέτος, σταματήστε την οποιαδήποτε τροφοδοσία για να μην προκαλέσετε νοθεία του προϊόντος.

Η θυμόλη στο σιρόπι θα πρέπει να μπει τουλάχιστον στην φθινοπωρινή τροφοδοσία πριν το ξεχειμώνιασμα και να επαναλάβετε τη διαδικασία την άνοιξη.