Επειδή δυστυχώς τον τελευταίο καιρό σε κάθε επιθεώρηση μας στα μελίσσια βρίσκουμε 2-3 νέα κρούσματα A.Σ., θεωρήσαμε σωστό (και για να είμαστε λίγο πιο ήσυχοι) ότι πρέπει να κάνουμε τη θεραπεία προληπτικά σε όλα μας τα υπόλοιπα μελίσσια ώστε να προλάβουν να χτίσουν όσο είναι νωρίς. Με τα πλαίσια όμως που έχουμε αποθηκεύσει από αρχές καλοκαιριού στην κατάψυξη (που δε γνωρίζουμε από ποια μελίσσια ήταν) που κάποια έχουν τροφές και κάποια απλά είναι χώροι , τι κάνουμε; Τα καίμε όλα προληπτικά; Ενδέχεται η αρρώστια να υπάρχει σε ένα χτισμένο (χώρος) αλλά άδειο τελείως πλαίσιο;

Προληπτική καταπολέμηση της ΑΣ εάν αναφέρεστε στα αντιβιοτικά δεν υπάρχει. Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα θανατώνουν μόνο τις βλαστικές μορφές των σπορίων και όχι τα ίδια τα σπόρια. Προληπτική θεραπεία για την ΑΣ είναι τα δυνατά μελίσσια, το κυνήγι ανθοφοριών, η τροφοδότηση των μελισσιών σε περιόδους απουσίας νέκταρος και γύρης και γενικά η αποφυγή παραγόντων που στρεσάρουν τα μελίσσια.  Εάν η ασθένεια επιμένει σε πολλά μελίσσια όπως  γράφετε θα βοηθούσε να αντικαταστήσετε τις βασίλισσες και τις παλιές κηρήθρες. Θα χρειαστούν σκληρές αποφάσεις, συνενώσεων για να προκύψουν μεγάλα μελίσσια, μετάγγιση για να χτίσουν όλα σε ικανοποιητικό επίπεδο, καλή καταπολέμηση της βαρρόα παράλληλα (ιδανικά γιατί δεν θα υπάρχει γόνος) και κάψιμο όλων των κηρηθρών ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους ιδιαίτερα εφόσον αυτές είναι παλιές.

Από τις αποθηκευμένες κηρήθρες που έχετε κρατήσει, καταστρέψτε τις παλιές και την ερχόμενη άνοιξη, χρησιμοποιείστε άφοβα τις καινούργιες κηρήθρες για την παραγωγή μελιού. Στην γονοφωλιά χρησιμοποιείστε φύλλα κηρήθρας για να ανανεωθεί το υλικό και να μειωθεί στο σύνολο ο αριθμός των σπορίων.