Θα ήθελα να μου αναλύσετε την ιστορία του ΤΑΚ ΤΙΚ και γιατί σταμάτησε να κυκλοφορεί. Ν.Κ.

Το Taktic όπως και άλλα σκευάσματα (Mavrik,Asuntol κ.α.) χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για την καταπολέμηση της βαρρόα ως ακαρεοκτόνα, προτού ακόμα οι φαρμακευτικές εταιρείες πάρουν έγκριση και κυκλοφορήσουν σκευάσματα για μελισσοκομική χρήση.

Από το σημείο εκείνο και μετά, δεν επιτρέπεται η χρήση τέτοιων σκευασμάτων για τα οποία δεν έχει γίνει μελέτη ως προς τον τρόπο δράσης τους, την ασφάλεια στις μέλισσες αλλά και τα προϊόντα τους.

Το Taktic όμως συνεχίζει να κυκλοφορεί κανονικά για άλλη κτηνιατρική χρήση όπως κυκλοφορούσε και στο παρελθόν. Η εταιρεία δηλαδή έχει πάρει έγκριση για το συγκεκριμένο σκεύασμα, για συγκεκριμένα όμως ζώα και αυτό φαίνεται από την ετικέτα ακόμα όπου απεικονίζονται χοίροι, πρόβατα και βοοειδή. Αντίστοιχα το Asuntol είναι για σκύλους ενώ το Mavrik για φυτά.

Η επιλογή του κάθε μελισσοκόμου να χρησιμοποιήσει ένα μη εγκεκριμένο σκεύασμα, τον βαρύνει ως προς το αποτέλεσμα που θα έχει σε όλους τους τομείς. Ξεκινώντας από τα υπολείμματα στο μέλι, δραστικών ουσιών που περιέχονται σε αυτά τα σκευάσματα και φτάνοντας ως την τοξικότητα στις μέλισσες που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν πλήρης.

Εικόνα 3α