Η συλλογή γύρης θα πρέπει να πραγματοποιείται την περίοδο της άνοιξης και συγκεκριμένα από μέσα Απριλίου έως τέλη Μαΐου, καθώς τότε επιτυγχάνεται η υψηλότερη παραγωγή και η καλύτερη ποιότητα του τελικού προϊόντος. Η τοποθέτηση γυρεοπαγίδων νωρίτερα επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του μελισσιού και επιπλέον, η συλλεγόμενη γύρη έχει υψηλά ποσοστά υγρασίας λόγω της υψηλής σχετικής υγρασίας του περιβάλλοντος.
Το ποσοστό υγρασίας στη γύρη σχετίζεται με τη διατηρησιμότητα κατά την αποθήκευση του προϊόντος. Υψηλό ποσοστό υγρασίας στη γύρη επιταχύνει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και την αλλοίωση του προϊόντος. Προτείνεται η συλλογή γύρης να πραγματοποιείται από τον μελισσοκόμο κάθε απόγευμα και να αποφεύγεται η επαφή της γυρεοπαγίδας με χόρτα σε περίπτωση που χρησιμοποιείται γυρεοπαγίδα εισόδου. Αμέσως μετά τη συλλογή από τις γυρεοπαγίδες, η γύρη καθαρίζεται απομακρύνοντας ξένες ύλες και ακαθαρσίες, όπως πόδια και φτερά μελισσών, μυρμήγκια, μουμιοποιημένες προνύμφες ασκοσφαίρωσης και φυτικά υπολείμματα. Στη συνέχεια η γύρη συσκευάζεται σε γυάλινα βάζα και τοποθετείται στην κατάψυξη (-180C) μέχρι τη διάθεση της, όπου εξασφαλίζεται προστασία από το φως, από την απορρόφηση υγρασίας και από δυσάρεστες οσμές του περιβάλλοντος. Προτείνεται στον καταναλωτή να διατηρεί τη γύρη του στην κατάψυξη. Ίδια διαδικασία πραγματοποιείται και για τη γύρη που προορίζεται για τα μελίσσια.
Σε περίπτωση που συλλεχθεί προϊόν με υψηλή υγρασία (αντιληπτό όταν οι σβώλοι κολλούν μεταξύ τους) αφήνεται για ένα διάστημα (περίπου 6 ώρες) σε σκιερό μέρος πάνω σε διηθητικό χαρτί για να μειωθεί η υγρασία. Σε αυτή την περίπτωση, η υγρασία θα μειωθεί περίπου 3 με 4% αλλά αν η αρχική υγρασία ήταν ιδιαίτερα υψηλή, καλό είναι να αποφεύγεται η εμπορία τέτοιου προϊόντος που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Γύρη με χαμηλό ποσοστό υγρασίας μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για 12 μήνες χωρίς σημαντική αλλοίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της.
(Την απάντηση έδωσε ο υποψήφιος διδάκτορας του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας Α.Π.Θ. Βασίλης Λιόλιος)