Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την σήμανση της ετικέτας. 1. Έχω ένα μέλι βελανιδιάς που σίγουρα όμως έχει και κάποια λουλούδια μέσα. Μπορώ να το ονομάσω μέλι δάσους; Όταν λέμε μέλι δάσους τι εννοούμε; Ή ποια είναι η σωστή σήμανση επάνω στο βάζο; 2. Σχετικά με τους πίνακες με την μέση θρεπτική αξία (ενέργεια, λιπαρά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες κ.α) ανάλογα με το μέλι, για κωνοφόρα και για άνθη που μπορώ να τους βρω; Βασίλης Γεωργάκης Λάρισα

Το μέλι μπορεί να πάρει σήμανση στην ετικέτα ως μέλι βελανιδιάς εφόσον έχει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου μελιού (σκούρο χρώμα, άρωμα και γεύση του μελιού βελανιδιάς) και επιπλέον η αγωγιμότητά του είναι μεγαλύτερη από 0,8 mS/cm και το άθροισμα γλυκόζης και φρουκτόζης είναι μεγαλύτερο από 45%.  Σίγουρα οι μέλισσες συλλέγουν ταυτόχρονα και νεκταρ από διάφορα άνθη που συνυπάρχουν με τις μελιτοεκκρίσεις της βελανιδιάς, ο αμιγής όμως χαρακτήρας των μελιών δίνεται όταν υπερέχουν τα χαρακτηριστικά μιας βοτανικής πηγής (στην περίπτωση αυτή της Βελανιδιάς). Δεν χρειάζεται δηλαδή να προέρχεται αποκλειστικά από μια φυτική πηγή, αυτό άλλωστε σπανιότατα συμβαίνει στη φύση.  Εάν δεν υπάρχει υπεροχή συγκεκριμένων χαρακτηριστικών το μέλι ονομάζεται γενικά «Ανθόμελο» ή «Δασόμελο» ή απλά «Μέλι».

 

Το δασόμελο (μέλι δάσους) ορίζεται ως το μέλι μελιτώματος με τις συγκεκριμένες φυσικοχημικές ιδιότητες που αναφέρθηκαν (αγωγιμότητα και άθροισμα γλυκόζης και φρουκτόζης). Στην Ελλάδα τέτοια μέλια είναι το μέλι από πεύκο, έλατο, βελανιδιά και Metcalfa.

 

Όσον αφορά τη μέση θρεπτική αξία των μελιών η οποία βάση του Καν. 1169/2011, άρ. 9 θα είναι υποχρεωτική για όλα τα τρόφιμα από 13/12/2016, μπορείτε να δημιουργήσετε τις ετικέτες σας με βάση τους πίνακες όπως δημοσιεύτηκαν από Τανανάκη και Θρασυβούλου το 2014 και 2016 (τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου) στο περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση. Θα τους χρησιμοποιήσετε ως έχουν αναλόγως των μελιών σας αν είναι μελιτώματα ή ανθόμελα προκειμένου να αποφύγετε την ανάλυση σε κάθε παρτίδα μελιού που θέλετε να συσκευάσετε.

 

Πίνακας 1: Μέση διατροφική αξία των ελληνικών μελιών μελιτώματος

Πεκόμελο Ελατόμελο Μέλι μελιτώματος
20g* 100g 20g 100g 20g 100g
Ενέργεια(Kcal) 45 224 46 229 45,5 226
Λίπη (g) 0 0 0 0 0 0
Σάκχαρα (g) 11,2 56 11,5 57,3 11,3 56,6
Πρωτείνες (g) 0,06 0,32 0,06 0,3 0,06 0,31
Βιταμίνη C (mg) 0,48 2,4 0,48 2,4 0.48 2,4
Βιταμίνη Β5(mg) 0,012 0,06 0,012 0,06 0.012 0,06
Κάλιο (mg) 0,07 0,33 0,07 0,39 0,072 0,36
Νάτριο (mg) 0,01 0,04 0,006 0,03 0,007 0,035
Ασβεστιο (mg) 0,11 0,53 0,076 0,38 0,094 0,45
Μαγνήσιο (mg) 0,064 0,32 0,078 0,39 0,071 0,36

*: τα 20 g αντιστοιχούν σε μια κουταλιά της σούπας

 

Πίνακας 3: Μέση διατροφική αξία των ελληνικών ανθόμελων

Βαμβακόμελο Θυμαρίσιο Μέλι πορτοκαλιάς Μέλι ηλίανθου Μέλι ερείκης Μέλι καστανιάς Ανθόμελο
20g 100g 20g 100g 20g 100g 20g 100g 20g 100g 20g 100g 20g 100g
Ενέργεια(Kcal) 55 274 52 259 57 283 60 302 55 273 63 314,4 57 284
Λίπη (g) 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Σάκχαρα(g) 13,7 68,5 13,0 64,8 14,1 70,8 15,1 75,6 13,7 68,2 15,7 78,6 14,2 71,1
Πρωτείνες (g) 0,05 0,25 0,05 0,25 0,05 0,25 0,05 0,25 0,05 0,25 0,05 0,25 0,05 0,25
Βιταμίνη C (mg) 0,44 2,2 0,44 2,2 0,44 2,2 0,44 2,2 0,44 2,2 0,44 2,2 0,44 2,2
Βιταμίνη Β5 (mg) 0,01 0,05 0,01 0,05 0,01 0,05 0,01 0,05 0,01 0,05 0,01 0,05 0,01 0,05
Κάλιο (mg) 0,068 0,34 0,023 0,115 0,01 0,05 0,018 0,09 0,048 0,24 0,062 0,31 0,038 0,19
Νάτριο (mg) 0,003 0,015 0,004 0,02 0,001 0,006 0,001 0,005 0,002 0,01 0,006 0,03 0,003 0,014
Ασβεστιο (mg) 0,102 0,51 0,096 0,48 0,094 0,47 0,094 0,47 0,102 0,51 0,106 0,53 0,10 0,50
Μαγνήσιο (mg) 0,13 0,65 0,032 0,16 0,086 0,43 0,086 0,43 0,056 0,28 0,082 0,41 0,08 0,39

*: τα 20 g αντιστοιχούν σε μια κουταλιά της σούπας