Τον τελευταίο καιρό γίνεται μεγάλη αναφορά για το Μυρμηγκικό οξύ / Μεθανοϊκό οξύ με πολύ καλά αποτελέσματα στην καταπολέμηση τις βαρρόα. Το ΑΠΘ τι λέει για το μυρμηκικό; Το προτείνει; Είναι τοξικό;

Το μυρμηκικό (ή αλλιώς φορμικό και μεθανικό), δεν είναι κάτι καινούργιο στη μελισσοκομία. Αντιθέτως αναφέρεται εδώ και πολλά χρόνια, περιγράφεται επίσης στη βιολογική μελισσοκομία και έχει χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δεν έχει βρει την ευρεία χρήση που του αρμόζει κατά βάση γιατί η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τον ρυθμό εξάτμισής του. Ως εκ τούτου απαιτούνται πολλές δοκιμές για να φτάσει κανείς σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα και επιπλέον πολλές αναπροσαρμογές από τον μελισσοκόμο που θα διαβάσει μία συνταγή και θα θελήσει να την επαναλάβει.

Το τελευταίο διάστημα, δοκιμάζεται ένας τρόπος που φαίνεται αρκετά ελπιδοφόρος αλλά το Εργαστήριο Μελισσοκομίας βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο πειραμάτων προκειμένου να ανακοινώσει κάτι επίσημα.

Μπορούμε όμως να αναφέρουμε ότι έχει δοκιμαστεί ακόμα και σε συνθήκες καλοκαιριού χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τις μέλισσες και τις βασίλισσες.

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε περισσότερα πληροφορίες για να τις ανακοινώσουμε.