Υπάρχει κάποιος τρόπος παρασκευής αντικατάστατου του βάμματος πρόπολης χωρίς αλκοόλ που να περιέχει κατά το δυνατόν τα στοιχεία που μας δίνει και το βάμμα; Θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο με τη φυτική γλυκερίνη η οποία λειτουργεί και ως υποκατάστατο της αιθανόλης; Γιάννης Πανταζόγλου

Αντί της αλκοόλης, για την αξιοποίηση της πρόπολης, χρησιμοποιείται ελαιόλαδο προκειμένου να παρασκευαστεί αιώρημα. Η διαδικασία είναι η ίδια με αυτήν της αλκοόλης, μόνο που απαιτείται περισσότερος χρόνος προκειμένου να διαλυθεί και το διάλυμα που παράγεται δεν φιλτράρεται όπως στην περίπτωση της αλκοόλης με διηθητικό χαρτί αλλά με μία σχετικά πυκνή σίτα. Έτσι στο τελικό προϊόν μαζί με το ελαιόλαδο βρίσκεται και σημαντική ποσότητα πρόπολης.